Vita huset - säsong 7 (2006)

... and the winner is...

4 russin

Denna vårvinter (vad är det egentligen vi har?) kreverar verklighetens amerikanska valkampanj med primärval i flera stater på bägge sidor skranket. Super Tuesday har nyligen avhandlats, och det börjar klarna vem republikanerna vill skicka fram. Däremot är det fortfarande hårt hos demokraterna. Och här i Sverige försöker vi lära oss hur USA:s valsystem egentligen fungerar. En del kan man lära sig av sista säsongen i "Vita huset”. Den näst sista slutade med att republikanen Arnold Vinick (Alan Alda) och demokraten Matt Santos (Jimmy Smits) nominerades för respektive parti. Nu ska de två slåss om presidentposten, samtidigt som Jed Bartlet (Martin Sheen) går in på sitt sista år som ”Leader of the Free World”, alltmer ansatt av sina hälsoproblem och med en splittrad stab, som dessutom decimerats genom brain drain till Santos kampanj.

Det handlar om den sista säsongen av serien för den här gången, men det har tydligen talats om en möjlig fortsättning, med annat bolag i ryggen (enligt intervju med Martin Sheen i Empire för något år sedan). Sheen kommer i så fall inte att vara president, eftersom Bartlet nu fullgjort sina två mandatperioder och alltså efterträds av antingen partikamraten Santos eller veteranen Vinick, vars slogan ”sensible solutions" skulle kunna vara en anspelning på George W. Bushs "compassionate conservative”. Men i övrigt är väl antingen Rudy Giuliani eller John McCain en bättre referens ur verkligheten. Vinick är till exempelvis ingen regelbunden kyrkobesökare och har problem att elda upp en del trogna republikaner på grund av det. Beroendet av den så kallade kristna högern synas från alla vinklar.
- Om det här vore Europa skulle vi ha tre republikanska partier, beklagar sig Vinick i ett trängt läge.

Religionen spelar roll även för demokraten Santos, som kallar sig troende och får svara på om teorin ”intelligent design” bör läras ut i skolorna eller inte. Knivigt; en sådan där situation som skapar nya ovänner hur man än vänder kappan. Nyckelavsnittet är annars det där kandidaterna väljer att mötas i en ”riktig” debatt utan den vanliga sekundräkningen av inläggen. Strukturen är egentligen väldigt enkel, men ger en dokumentär känsla där Smits och Alda går lös på varandra och imponerar med sin förmåga att se ut som de faktiskt skulle kunna styra ett land. Ämnen som energiförsörjning, utbildning, förhållandet till marknaden och värdefrågor avslöjar några grundläggande skillnader mellan partierna, även om det knappast rör sig om avgrunder.

Ungefär vartannat avsnitt koncentrerar sig på valkampanjen. Samtidigt undersöks en läcka från Vita Huset självt, där någon har avslöjat för pressen att USA förfogar över militära rymdfärjor, vilket är ett federalt brott - avslöjandet alltså. Dessutom är en av Bartlets döttrar på väg att gifta sig och övertalas att hålla bröllopet i Vita Huset, medan brudens far försöker bolla mellan sina sociala plikter och att medla i en stormaktskonflikt i Asien. Något som alltid skilt ut serien från de flesta andra amerikanska exporter är de gliringar som andra länder då och då tillåts ge USA, som när den kinesiske ambassadören avfärdar stabschefen CJ Cregg (Alison Janney) angående en av alla intressekonflikter som uppstår:
- Er amerikanska dröm är finansiell, inte etisk. Ni har lärt oss väl...

Allt gick inte som planerat när säsongen spelades in. Skådespelaren John Spencers frånfälle ledde till att manus fick skrivas om, påstås det. Hans karaktär Leo McGarry är ju vicepresidentkandidat i den här omgången och knappast av underordnad betydelse.

Möjligen blir allting kring den politiska processen lite för detaljerat under de sista avsnitten från utbölingsperspektiv, med snack om tillsättningar och avsättningar i diverse distrikt och valkretsar från Vermont till Vintergatan. Namn rabblas och förkastas och det blir för en stund mer utbildnings-TV än ett drama mår bra av. Men i stort är det är det här en väldigt värdig avslutning på en serie som ofta faktiskt får politik att verka roligt, engagerande och till och med passionerat.

© Johan Lindahl
2008-02-15

Originaltitel: The West Wing - Complete Season 7
USA, 2006
Regi: Chris Misiano Alex Graves m fl
Med: Jimmy Smits, Alan Alda, Allison Janney, Bradley Whitford, Richard Schiff, Janel Moloney, Martin Sheen, John Spencer, Stockard Channing, Mary McCormack m fl

Genre: Drama, Politik, TV-serie

Relaterat: Vita huset - År 6 (2005)







     

Dela |