Blogg / Nyhetsarkiv


<< Tidigare 10    Nästa 10 >>

Kalifornien, kokain och contras - vart ska ”Snowfall” ta vägen?

2017-09-23, Johan Lindahl

’1980-talet det ljuva…’ Nu är vi där igen. Narkotika. Inte heller ett helt originellt uppslag att väva intriger kring. Viss verklighetsbakgrund. Check. Kommer det här att ha något nytt att erbjuda? Tja, att döma av det första avsnittet på HBO Nordic så verkar inte företaget helt hopplöst i alla fall. Något i tonen och ambitionsnivån lockar mig i alla fall. Vinddrivna existenser i en myllrande, mångbottnad metropol (ja, Los Angeles ifall någon undrar) letar efter något som kan lyfta dem ur deras otillfredsställande livsbetingelser. Det handlar bland annat om hur CIA involverar sig i narkotikadistribution för att finansiera sitt stöd till Contras-rebellerna i Nicaragua. Bara det är ett uppslag kring en inte alltför avlägsen historia som förtjänar att utforskas mer. Kan det verkligen vara uppbyggligt, detta? Tveksamt, men personteckningarna är i alla fall tämligen realistiska så långt jag i min enfald kan bedöma. Och tonläget är som sagt tilltalande, om än inte i betydelsen trevligt. Något finns där. Återkommer förhoppningsvis i ärendet.

”Snowfall”-basics från IMDb


Game of Thrones är igång igen. Om du nu missat det.

2017-07-21, Anders Lindahl

Så var den igång igen, "världens mest omtalade serie". Vilket gör det vådligt att vara lite sen med att titta, emedan man då riskerar att drabbas av spoilers från höger och vänster, i såväl ironisk memeform som i form av mer innerliga utbrott av glädje eller ilska på Sociala Media. Eller bloggposter. Den här lilla texten kommer till exempel i förbigående att avslöja en del som hände i sjätte säsongen. Ye be warned.

Första avsnittet utgör en något återhållsam men löftesrik presentation av spelarna inför den näst sista säsongen av ett TV-fenomen som fängslar de flesta som väl börjar titta. Här följer de korrekta reaktionerna på vad som där utspelar sig.

Fint att följa The Hounds okomplicerade men inte lättköpta resa mot att bry sig om människor.

Sorgligt att se Jaime fastnaglad vid den bedrövliga och nykrönta Cersei, som i desperat behov av allierade verkar kunna tänka sig ett äktenskap med Euron Greyjoy, Järnöarnas nye, kaxige ledare.

Läskigt att se Arya Starks fortsatta hämnd mot Freys, som om finalavsnittet i säsong sex inte erbjöd nog med fruktansvärd vedergällning. Men intressant att se hennes möte med några väldigt mänskliga soldater från King's Landing. Halvkul att se Ed Sheeran bland dessa.

Oroande att se de begynnande små slitningarna mellan Sansa Stark och Jon Snow när de äntligen lyckats ena Norr under en ledare. Och inte en dag för tidigt, med de vita vandrarna på krigsstigen. I Citadellet, den här världens kollektiva minne, gör snälle Samwell diverse skitgöra för att komma nära de böcker som kan ge honom svaret på hur man besegrar dessa.

Men hade Dragonstone så mycket drakpynt när vi senast såg det, då i egenskap av Stannis hemvist? Och har verkligen ingen annan haft vett att ta över stället innan Daenerys anländer med sina skepp och drakar? En imponerande borg är det i alla fall, som vi får se mer av. Men var är Theon och syrran? Det var väl deras skepp de anlände på?

Det blir nog bra det här, i alla fall. Och nej, jag tänker inte nördblogga om vartenda avsnitt. Ville bara visa att russin.nu är tidigt på bollen.

Relaterat tema: Tema: Game of Thrones


Studie av familj i fritt fall fortsätter i ”Bloodline”

2017-05-28, Johan Lindahl

Inte mycket till påminnelser om vad som hänt förut. Glöm det där med ’previously on…’ etc. Tredje - och ryktesvis den sista - säsongen av ”Bloodline” finns nu tillgänglig på Netflix. Och det första avsnittet, eller kapitel 24 av en lång och allt mer sorgesam familjesaga, störtar rakt in ungefär exakt där andra säsongen slutade. Om ni nu händelsevis inte har sett de två första, så är det fel tillfälle att kliva in vid den här punkten. Allting som händer under en mörk natt i det här avsnittet spinner vidare på den allt mer komplicerade härva som familjen Rayburns medlemmar trasslat in sig i.

Om den första säsongen fick ett genomgående positivt gensvar, så var bemötandet av den andra mer blandat. Själv fortsätter jag fängslas av det här floridianska fuktdrypande familjedramat och är väldigt nyfiken på var det egentligen ska sluta. Därmed rekommenderar jag egentligen alla potentiellt intresserade som inte sett serien från början att göra just det. Kanske lider den emellanåt av den utbredda Netflix-sjukan att såväl enskilda episoder som hela säsonger är lite för långa och kunde redigeras hårdare. Det finns dock betydligt värre exempel på den elefantsjukan (inga namn, men tänk ’Marvel’) än detta så i grunden välspelade och resonant ödesmättade epos.

Relaterad film: Bloodline - säsong 2


Splittrat CIA skildras i "Berlin Station"

2017-05-26, Johan Lindahl

Utan alltför mycket fanfar, eller rättare sagt utan någon förhandsplugg jag uppfattat överhuvudtaget innan, så fanns den där i utbudet på HBO. "Berlin Station", en serie som enklast och snabbast kan jämföras med "Homeland". Åtminstone utifrån de gemensamma nämnarna att det handlar om spionage i allmänhet och CIA i synnerhet, liksom att det tar plats i Tyskland. Vilket även en av de senaste säsongerna av "Homeland" gjorde. Rollistan är i alla fall så pass imponerande (Michelle Forbes, Richard Jenkins, Rhys Ifans med flera) att man bara av den orsaken kan ge det här en chans.

Och de första avsnitten som jag hittills betat av är ganska lovande. Den tysk-amerikanska samproduktionen tycks inte skönmåla, utan snarare beskriva det här världsomspännande underrättelseorganet som en synnerligen splittrad organisation -och en tämligen otacksam arbetsplats. Hur håller den överhuvudtaget ihop? I alla fall med tanke på hur dess olika enheter och personalen i dem håller hemligheter ifrån varandra och snarast motarbetar sina kollegor med jämna mellanrum. Men något är de i alla fall på spåren. Som en misstänkt terrorist. Ja, hur skulle ett sådant här drama klara sig utan en sådan?

Vart allting egentligen är på väg och vilka som är mest pålitliga i det här sällskapet återstår att se. Men det verkar ändå sannolikt att den till Berlin nyligen återvände agenten Daniel, spelad av Richard Armitage, är en av de i grunden anständiga själar som står för något slags idealism kombinerad med plikttrogenhet. Men för all del, jag kan ha fel. Det är mycket som inte är solklart i den här soppan än så länge.


Basfakta om

Relaterad film: Berlin Station - säsong 1


Hårdsmält framtidsvision i ”The Handmaid’s Tale”

2017-05-26, Johan Lindahl

Den har prisats. På många håll. Samtidigt är det kanske en premiss som redan genom sin tunga tematik skrämmer bort publik. Förmodligen blir det inte årets absolut mest sedda serieproduktion alla kategorier. Själv har jag ändå bestämt mig för att jag ska ta mig igenom hela första säsongen av ”The Handmaid’s Tale”. Hittills har det inte blivit mer än ett avsnitt. Mest för att den tycks kräva mer koncentration än jag kunnat framkalla under den aktuella perioden när den började visas. Ska man idealiskt vara film- och TV-kritiker på heltid för att tillfullo kunna tillägna sig högkvalitetsdrama av den här typen? Allt man skriver riskerar att bli otillräckligt insiktsfullt. OK. Det jag så här långt kan säga bygger alltså på den allra första episoden.

Någon gång i framtiden har fertiliteten dalat betänkligt. Någon form av totalitär eller i varje fall starkt autoritär regim har inrättats. Kvinnor som anses mer befruktningsbara än genomsnittet samlas ihop under tvångsomhändertagande former på utvalda barnalstringsfarmar. Regementet är strängt. Olydnad straffas och den personliga integriteten är nästintill obefintlig. Exakt vad som är den styrande ideologin är inte helt klarlagt. Kvinnor tycks vara tongivande i ledningen, men det är också kvinnor som är de mest utsatta och kontrollerade. Rykten florerar om vad som händer utanför murarna och de instängda sammanhang där de utvalda kvinnorna vistas. Ett krig pågår. Rebeller anses hota ordningen. Kanada är möjligen fortfarande en fri stat dit en del lyckats, eller velat, fly. Av allt att döma utspelar sig detta i USA. Vem kunde ana?

”The Handmaid’s Tale” bygger på en roman (som jag inte läst) av Margaret Atwood. Det börjar väldigt lovande, måste jag framhålla. Den har en suggestiv ton och en förtätad stämning som håller i sig, med dissonant ljudläggning och överhuvudtaget en hotfull atmosfär - men samtidigt en inneboende skönhet. Estetiskt är det väldigt genomtänkt och intagande, även om de pittoreska miljöerna är platser för återkommande grymheter och prov på människans mörkare sidor. Vad månde bliva av detta?

Omedelbara referenser kan av olika skäl vara filmerna ”Children of Men” och ”Never Let Me Go”. Men Hulu-producerade ”Handmaid” som här visas av HBO Nordic har definitivt något eget att förmedla. Och som sagt, jag ska inom kort fortsätta ta reda på vad det är…

Mer om


"Fargo" fumlar vidare med fascinerande resultat

2017-05-13, Johan Lindahl

Första säsongen var bra. Till och med mycket bra. Den andra, den var mer eller mindre helt fantastisk på ett sätt som kan vara svårt att helt förklara. Och nu är den här. Tredje vändan. Om filmen där allting startade, utspelades på 1990-talet och första säsongen av serien flyttade fram handlingen till 2000-talet, så vred den där fantastiska förra säsongen klockan tillbaka ända till det gyllene 1970-talet. Nu forslas vi framåt igen, till nutiden, ungefär. Vad kommer det att innebära?

Att döma av det första avsnittet finns i alla fall den där speciella touchen kvar; de där små intrikata vändningarna, de ibland osannolikt korkade men även på sitt eget lilla vis gatsmarta filurerna med sina stora planer. Planer som ska förändra livet för dem och oftast gör just det, men inte riktigt som det var tänkt. Det kan nog bli något av det här också. Om första halvan av det här första avsnittet till synes trevar sig fram för att etablera scenen och spelarna, så inträffar sedan ett typiskt Fargo-iskt flöde av händelser där allting går snett och samtidigt ibland osannolikt väl för folk som inte riktigt förtjänar det. Medan det för andra invånare i detta universum där summan av alla konstanter är noll, det följaktligen måste sluta illa, abrupt och obarmhärtigt. Utgångspunkten här är det dysfunktionella förhållandet mellan två bröder som inte direkt högaktar varandra, men ändå tvingas interagera ibland. Händelsevis råkar båda spelas av Ewan McGregor. Man kan ana en kommande tvekamp dem emellan, eller tvingas de samarbeta mot gemensamma fiender? Omöjligt att säga efter ett avsnitt. Det här är inte de mest förutsägbara utvecklingarnas universum.

(Visas som tidigare i Sverige på HBO Nordic.)


Relaterad film: Fargo - säsong 2


Ny layout på russin.nu

2017-05-07


Jo, det var väl dags nu ... Att släpa en av Sveriges äldsta filmsajter in i den nya tiden, åtminstone rent visuellt. Så nu är det responsivt, Bootstrap-baserat och förhoppningsvis trevligt att titta på.

Recensionerna skrivs fortfarande av samma gamla stofiler, var inte oroliga.


Förvirrad final på annars festlig Oscar-gala

2017-02-27, Johan Lindahl

- I knew I would screw this show up.
Var det inte något sådant han tvangs kläcka ur sig som slutkläm på alltihop, den annars solide toastmastern Jimmy Kimmel, efter en final som trotsade alla förhandstips på ett sätt som troligen uppskattades mer av utomstående än de närvarande i festlokalen och överlag de involverade i branschen som återigen föresatt sig att fira sina egna filmiska bedrifter under året?

Var det riggat? Var det ryssarna? Var det amerikanske presidenten själv som genom sina bulvaner fixade dubletter av kuverten för att förvirra prisutdelarna och hela publiken, som en liten demonstration av sin förslagenhet och förmåga till infiltration, likt en Don Corleone i "Gudfadern"?

Oavsett allt annat som hände i en tämligen trivsam men inte alltför upphetsande Oscar-gala från Los Angeles är det de sista minuterna som kommer att etsa sig fast mest för de flesta av oss som följde föreställningen från början till slut. Vad hände egentligen? Det som först såg ut som ett möjligt avslutande gag för att spetsa till anrättningen var i själva verket en genuin förvirring på scen efter att det började gå upp för alla att ett litet misstag begåtts. Den redan tidigare rikligt (men kanske inte riktigt lika rikligt som en del hade tippat) belönade "La La Land" utannonserades som bästa film anno 2016 och tacktalen var på väg att avrundas när filmens producenter själva offentliggjorde att de i själva verket inte alls vunnit den mest eftertraktade utmärkelsen. Det hade i stället den extremt kritikerkramade "Moonlight", som tidigare fått två priser med sig. Förklaringen till den kaotiska situationen var troligen, i alla fall enligt brittiska BBC, att en av de två utsedda kuvertleverantörerna från ansedda firman PriceWaterhouseCooper råkat lämna ut en dublett av det kuvert som redan delats ut till Emma Stone strax innan, för hennes huvudrollinsats i - musikalen "La La Land". Men visst är det mer stimulerande att grotta ner sig i diverse andra konspirationsteorier, eller hur?

Resten då? Ja, Jimmy Kimmel var som sagt stabil och kanske inte sensationellt skojig men tillräckligt vass för att både regelbundet riva av en elegant pik åt en viss Mr Donald Trump och samtidigt behålla en stämning av allmän uppsluppenhet och uppehålla ett drivet tempo.
- Den här galan sänds i 225 länder, som nu hatar oss, förklarade han i inledningsmonologen som även innehöll uppmaningar om att människor borde försöka nå ut till varandra och förstå andras ståndpunkter.
Han påminde också om fjolårets diskussion kring bristen på etnisk variation hos de nominerade och fick i förbifarten in ännu en gliring till, ja, vem kan det ha varit?
- Kommer ni ihåg förra året, när vi tyckte att Oscars var rasistiskt?
Och när svenske Linus Sandgren fick ta emot sin Oscar för "La La Land", skickade Kimmel med ett beklagande om ’det som hände i Sverige förra veckan’. Ja, ni vet. Det fanns en del stoff att ta av från den senaste tidens händelser i USA och annorstädes. Ändå blev galan aldrig så explicit politiserad som många hade förutspått. Främsta undantaget från försiktigheten var kanske när iranske regissören Asghar Farhadi hade skickat över ett uttalande om de nyinförda amerikanska inreserestriktionerna som stötts och blötts i juridiska instanser och alla tänkbara debattforum i några veckor och var orsaken till att han själv inte var på plats. Han kunde ha kommit, men stannade hemma i något slags solidaritet, utsagesvis. Farhadis viktoria i klassen bästa utländskspråkiga film innebar också att svenska "En man som heter Ove" fick nöja sig med äran att ha blivit nominerad som en av de fem kvarvarande kandidaterna.

Om fjolårets gala gav upphov till hashtaggen #OscarsSoWhite, så blev den kort sagt inte lika blek i hyn i år. Trenden slogs an med Mahershala Alis manliga birollsstatyett för "Moonlight", medan Viola Davis fick ta emot den kvinnliga motsvarigheten för filmade pjäsen "Fences", i konkurrens med bland andra Naomie Harris och Octavia Spencer. Däremot fick titanen Denzel Washington ("Fences") vika sig för den relativa uppkomlingen Casey Affleck i "Manchester by the Sea". Och som sagt, Emma Stone fick verkligen priset som bästa kvinnliga huvudrollsinnehavare. Såvida ingen appellationsdomstol upptäcker något mer fuffens i faggorna.

Strödda teknik- och designpriser delades ut till exempelvis Mel Gibsons krigsepos "Hacksaw Ridge", nyversionen av "Djungelboken", "Arrival", "Fantastic Beasts" och - vilket var svårsmält eller åtminstone föda för lustigheter på sina håll - den kollektivt utskällda superhjältefloppen "Suicide Squad".

För egen del handlar det framförallt om att ta skadan igen i eftertankens kranka blekhet. Nej, jag vill helst inte erkänna exakt hur många, eller rättare sagt, få av de berörda filmerna jag kommit åt att se hittills. Men det finns väl tid att beta av dem i ett eller annat forum under det kommande året. Och galan i stort var sevärd och ’In Memoriam’-segmentet påminde om några av alla kulturpersonligheter som gått ur tiden det senaste året (Gene Wilder, John Hurt, Carrie Fisher, Prince med flera).

Slutscenerna kommer väl att fortsätta nagelfaras, provocera fram putslustigheter och potentiella punchlines om hollywoodska alternativfakta liksom troligtvis lägga sordin på eftermälet, men om 2016 var ett år som skakade om många världsmedborgare, så kanske det här spektaklet gav en föraning om ett ännu mer tumultartat år, anno domini 2017. Något att se fram emot med skräckfylld spänning eller sardonisk syrlighet, alternativt småleende stoicism och eventuellt ogrundad men möjligen mer välgörande optimism? Som ett led i de sistnämnda strävandena hoppas jag hinna se Martin Scorseses senaste storverk "Silence" när den ganska snart når våra kuster och dessutom kunna verifiera att det verkligen är ett storverk som borde fått fler nomineringar än bara den enda som var fallet här.

Samtliga pristagare och övriga nominerade, på Internet Movie Database


Soldränkt slakthus i "Santa Clarita Diet"

2017-02-26, Johan Lindahl

I en till synes allt absurdare värld behöver vi naturligtvis alltmer absurda TV-serier. Om det nu går att hitta något mer vridet eller skruvat än vad som redan finns på marknaden någonstans i detta outtömliga hav av nya seriella skapelser.

Men i hård konkurrens är i alla fall "Santa Clarita Diet" en av de bokstavligen soligaste och samtidigt rårivet roligaste serier som släppts på senare tid (beroende på ens egen acceptans för en vilt svingande blandning av förrädiskt idyllisk förortsskildring och plötsliga utbrott av kannibalism). Efter att ha sett en dryg handfull avsnitt så här långt, hålls i alla fall den anslagna tonen tillräckligt konsekvent med tillräckligt många satiriska punchlines för att vi ska fortsätta följa paret Hammonds öden och äventyr hemmavid.

Utgångspunkten i all enkelhet: den lite småtråkiga mäklarhustrun Sheila Hammond - hon och maken är mäklare båda två för att vara noggrann - spelad av Drew Barrymore, vaknar en dag upp och en del personliga egenskaper har genomgått en revision. Avsaknaden av hjärtslag, till exempel. Nyvunnen faiblesse för rått kött och en del andra häftiga fysiska reaktioner inleder en ny era i hennes och familjens liv. Sade jag att det är en komedi? Mestadels i alla fall. Men en inte oblodig sådan. Samt en liten grundkurs i hur man håller ihop ett hushåll under drastiska nya omständigheter. Vad finns att inte gilla? Tja, en och annan svaghet går det för all del att hitta. Men än så länge är det en av de mest lovande nya följetongerna på repertoaren i detta nu, under inledningen av ett år som på en global skala kan sluta precis hur som helst. Tack Netflix i alla fall, för den här respiten.


Basfakta om "Santa Clarita Diet" från IMDb


Träd in i ”Westworld” med bävan och beundran


2016-10-09, Johan Lindahl

Det har hittills inte blivit av att jag sett den gamla halvklassiska eller åtminstone kultförklarade scifi-westernfilmen "Westworld" från anno 1970-kallt. Tydligen hade den flitige författaren Michael Crichton sin hand med i den, men här finns även scener som påminner om en annan Crichton-skapelse: thrillern "Koma" från samma, lite lätt paranoida era. Det är inte det enda i sitt slag man kan förledas tänka på under det första avsnittet av HBO:s nya flaggskepp, om det är vad det här är tänkt att vara.

"Edge of Tomorrow" med Tom Cruise är ett exempel. Eller allting som på något vis blandar in artificiell intelligens, liksom blandningar av reella världar och konstruerade. Med teman som manipulation, konsumtion av upplevelser in extremis, eller överhuvudtaget diskussioner kring vad vår verklighet egentligen består i. Det finns ju ganska mycket av den varan i film- och TV-serieväg. Särskilt inom science fiction. Så vad ska den här versionen av "Westworld" kunna tillföra? Förhoppningsvis en hel del. Castingen är lovande. Anthony Hopkins, Ed Harris, Thandie Newton, Jeffrey Wright med flera tungviktare är engagerade. Och inte att förglömma finns ett koncept som borde kunna leverera. En vilda västern-miljö som verkar skapad som en attraktion, en nöjestripp utöver det vanliga för välbemedlade besökare. Men det är ett ingenjöriskt underverk som dras med sina små problem bakom kulisserna.

Temat med konstgjorda existenser som inte önskar lyda sina herrar är alltså knappast en nyhet, om det nu är det som detta i första hand handlar om. Att människan leker Gud eller vill förbättra evolutionen - inte heller nytt. Men det är ändå så mycket i den här atmosfären och detaljrikedomen och inte minst agerandet som borde göra det här till en av höstens mes angelägna serier att följa.

Och så är det de där små pikanta detaljerna som man nästan inte tänker på. Vad är det för melodislingor som plötsligt hörs i bakgrunden i helt andra tolkningar än vi är vana vid? Soundgardens "Black Hole Sun" tycker jag mig känna igen, liksom The Rolling Stones "Paint It Black". Det förstärker den där känslan av en blandning av gammalt och nytt och kanske en påtagligt självmedveten postmodern inställning, men det glider ändå in i den sammantagna väven på ett friktionsfritt sätt.Mer kött på de berömda benen om "Westworld" från, ni vet, IMDb...<< Tidigare 10    Nästa 10 >>

     

Dela |