Trump i tecknad form - hur kul är det?

[ 2018-02-17 , Johan Lindahl]

Det var naturligtvis tvunget att hända förr eller senare. En tecknad seriesatir om innevarande amerikanska presidenten. Att döma av det första avsnittet också byggt på ganska nyliga händelser, eller så lyckas de ge det skenet i alla fall. Men idén att utgå från det oftast årligt återkommande State of the Union-talet kräver kanske inte nedslag i det absolut senaste nyhetsstoffet. Om pretentionerna skulle inkludera mesta möjliga dagsaktualitet borde det innebära en veritabel Sisyfos-uppgift. Alltså mer eller mindre ogörligt. Talkshowvärden Stephen Colbert är för övrigt en av de inblandade och programmet produceras av amerikanska Showtime, medan HBO Nordic plockat upp den i Sverige.

En show som denna ber inte direkt om att bli älskad av absolut alla. Åtminstone inte i USA - något man kan påminnas om via betygsättningen på IMDB om inte annat. Den polariserade poängsättningen där skvallrar möjligen om ett lika polariserat politiskt landskap. Men om man nu tillhör den del av mänskligheten som tycker att den här presidenten definitivt kan skämtas om, så exakt hur roligt är det?

Första avsnittet erbjuder både vin och vatten. En del riktigt snygga snirkliga formuleringar och en lagom dos cynism, demonstrerat inte bara av figuren som föreställer presidenten utan även andra medlemmar i dennes illustra familj, liksom kongressledamöter, ministrar och programledare på Fox News med flera. Annat låter mer som redan insparkade dörrar och några poänger är lite för lättköpta. Men det är väl svårt att låta bli. Svårt att säga var det kommer att sluta och om ”Our Cartoon President" blir varmare i kläderna och tydligare med sina anspråk. Helt hopplöst är dock företaget inte, hävdar jag - hittills.     

Dela |