Driven start på ”El chapo”

[ 2017-10-15 , Johan Lindahl]

Låter namnet bekant? Kanske för att han relativt nyligen figurerat i nyhetssändningar världen över. Något vi påminns om redan i ingressen, de första skälvande minuterna av den här serien på Netflix. Det handlar om en av de mer mytomspunna narkotikabossarna i Mexiko: kartelledaren Joaquín Guzman, mer känd som just ”El Chapo”.

Första avsnittet börjar någonstans i slutet, eller slutskedet. En av den berörda kontinentens mest jagade män greps och gjorde sig sedan känd för en dramatisk flykt från fängelset. Men det finns naturligtvis en ganska lång förhistoria. Det första avsnittet tar avstamp i mitten av 1980-talet. En underhuggare i en redan framgångsrik kartell är inte nöjd med sin position i organisationen, utan vill uppåt. Ett vågat beslut och radikala personliga initiativ förändrar situationen när han tar kontakt med colombianske ledaren för Medellín-kartellen, Pablo Escobar. Den Escobar. Uppkomlingen lovar utföra ett uppdrag bättre och snabbare än de samarbetspartners som redan finns. Ska det gå vägen? Ja, annars hade det väl inte blivit någon serie - eller?

Spänning finns ändå. Och den ambivalenta känslan som uppstår när någon man egentligen inte vill sympatisera med ändå är den som allt kretsar kring och som vi på något sätt ändå tvingas att hålla på. Kanske lite kantigare i stilen än den jämförbara ”Narcos”. Men med ett obevekligt driv framåt. Potential finns. På återseende, eventuellt…     

Dela |