Splittrat CIA skildras i "Berlin Station"

[ 2017-05-26 , Johan Lindahl]

Utan alltför mycket fanfar, eller rättare sagt utan någon förhandsplugg jag uppfattat överhuvudtaget innan, så fanns den där i utbudet på HBO. "Berlin Station", en serie som enklast och snabbast kan jämföras med "Homeland". Åtminstone utifrån de gemensamma nämnarna att det handlar om spionage i allmänhet och CIA i synnerhet, liksom att det tar plats i Tyskland. Vilket även en av de senaste säsongerna av "Homeland" gjorde. Rollistan är i alla fall så pass imponerande (Michelle Forbes, Richard Jenkins, Rhys Ifans med flera) att man bara av den orsaken kan ge det här en chans.

Och de första avsnitten som jag hittills betat av är ganska lovande. Den tysk-amerikanska samproduktionen tycks inte skönmåla, utan snarare beskriva det här världsomspännande underrättelseorganet som en synnerligen splittrad organisation -och en tämligen otacksam arbetsplats. Hur håller den överhuvudtaget ihop? I alla fall med tanke på hur dess olika enheter och personalen i dem håller hemligheter ifrån varandra och snarast motarbetar sina kollegor med jämna mellanrum. Men något är de i alla fall på spåren. Som en misstänkt terrorist. Ja, hur skulle ett sådant här drama klara sig utan en sådan?

Vart allting egentligen är på väg och vilka som är mest pålitliga i det här sällskapet återstår att se. Men det verkar ändå sannolikt att den till Berlin nyligen återvände agenten Daniel, spelad av Richard Armitage, är en av de i grunden anständiga själar som står för något slags idealism kombinerad med plikttrogenhet. Men för all del, jag kan ha fel. Det är mycket som inte är solklart i den här soppan än så länge.
     

Dela |