Kiefer får ny utmaning i "Designated Survivor"

[ 2016-09-29 , Johan Lindahl]

- Det är inte som på filmerna.
Festlig replik där, i ett pilotavsnitt där de allra flesta beter sig mer i linje med hur folk brukar göra på film (eller TV-serier) snarare än vad man kan anta att de skulle göra i verkligheten, under omständigheterna. Som är ganska grava. Jack Bauer, förlåt, Mr Tom Kirkman - personifierad av en herr Kiefer Sutherland, har hastigt och mindre lustigt blivit USA:s president, commander-in-chief, ledare för den fria världen - ni vet hur det brukar låta. Detta efter en rejäl smäll i kongressbyggnaden Capitolium mitt under den valde presidentens årliga State of the Union-anförande, varvid i stort sett hela makteliten eliminerats. Utom då den lågt rankade bostadsutvecklingsministern Kirkman som vistats på hemlig plats, något som tydligen är en rutinsak i händelse av något sådant här. Hängslen och livrem, ni vet.

Uppslaget med en regeringsmedlem långt ner i hierarkin som plötsligt tvingas axla ansvaret att leda folket i kris, kan kännas igen från bland annat "Battlestar Galactica" där (vill jag minnas) utbildningsministern spelad av Mary McDonnell fick ta över . Men då handlade det om en hel civilisation på väg att utplånas och överlevarna flyende genom världsalltet i en armada av mer eller mindre kördugliga rymdfarkoster. I "Designated Survivor" håller man sig på jorden, åtminstone rent fysiskt. Hur verklighetstroget det är kan däremot diskuteras, men helt hopplöst ur underhållningssynpunkt verkar det inte vara så här långt. Och då dömer jag efter det enda avsnitt som hittills lagts ut av Netflix, som uppenbarligen producerar serien i samarbete med, eller har ett speciellt avtal med, amerikanska ABC.

Hvad månde blifva af detta? Piloten visar alltså viss potential. Tillräckligt lättflytande och på något sätt ändå tankestimulerande för att jag ska vilja se fortsättningen på händelseutvecklingen. Förutom gamle Kiefer syns Natascha McElhone som hans hustru (och henne har vi väl sett alldeles för lite av på senare år, eller har jag bara letat på fel ställen?). Så även Maggie Q som en ambitiös agent inblandad i utredningen av attentatet, en typ av roll som demonstrerar både handlingskraft och förmånen att få uttala potentiellt profetiska utsagor som att 'det här är bara början'. Kal Penn syns som en trulig talskrivare och en av flera initiala tvivlare på den nye ledarens kapacitet att klara av det oväntade ansvaret. Ska Mr Kirkman slå dem alla med häpnad, med eller utan järnrör? Den som lever får se.     

Dela |