russin.nu - vi tycker om film
Fråga till russin.nu

<< Tillbaka till listan

Mer plagiat!
//Sture Ericson, 2014-05-08

Godmorgon, jag kom att tänka på en sak när jag läste föregående fråga ("Att plagiera sig själv... " Red anm.). För säkert 10 år sedan såg jag en film från 1946, Medan porten var stängd. Regissör var Hasse Ekman som också stod för manus tillsammans med den, numer av de flesta bortglömde, fantastiske författaren Walter Ljungqvist.( Tillsammans med Flicka och hyacinter, det enda av bestående värde Ekman gjorde, enl uts uppfattning.)

I filmen förekommer ett portvaktspar spelat av Douglas Håge och Hjördis Pettersson. Dessa är, på kornet, Fridolf och Selma 10 år före Fridolf och Selma! Det är inte särskilt vågat att påstå att Rune Moberg såg filmen och fick idén till det som skulle bli succe pyramidale i den lättare genren. F och S skulle alltså vara skapade av en av Sveriges främsta författare! Ekman var nog enbart och petade lite i manuset men kan säkert ta åt sig äran för det som numer kallas casting. Eller fanns det särskilda rollbesättare i Sverige för 70 år sedan? Ja, så avslutades en kommentar med en fråga!Svar från redaktionen:

Anders Lindahl (2014-05-08)

Ja, det var ju en intressant variant på plagiat! Vad gäller rollbesättare på 70-talet är jag själv inte rätt person att svara, men kanske någon läsare vet besked?


Kommentera detta

  
  
     De nyssast besvarade frågornaRysk folksaga?
Mer plagiat!
Att plagiera sig själv...
Film på villovägar
Flygplan
Hur går ni tillväga?