russin.nu - vi tycker om film
Fråga till russin.nu

<< Tillbaka till listan

Att plagiera sig själv...
//Skafferitrollet, 2014-05-05

I en tämligen välkänd film, The Oxbow incident från 1943, finns i början en scen där Henry Fonda och en kumpan kommer till en stad och får sällskap av stadens fyllo, fikandes efter gratiswhisky, in på saloonen.

Därinne kommenteras en tavla som hänger bakom bardisken osv. Ca fem år senare gör samma team (Lamar Trotti, William Wellman) filmen Yellow sky med Gregory Peck och Richard Widmark, där scenen från Oxoket närmast bokstavstroget kopieras. Man har ju hört talas om sk hommage, men där handlar det väl om att kopiera andras produktioner, men vad är detta? Idétorka eller ...

Har "fenomenet" någon benämning och i så fall, vilka andra, liknande exempel finns? Tacksam för svar/liknande exempel?Svar från redaktionen:

Anders Lindahl (2014-05-05)

Hej bäste Skafferitroll

En rolig fråga! Jag tror att det eventuella namnet ändrar sig beroende på den 'konstnärliga graden' av självstöld. Handlar det om att "återbesöka teman" (fint) eller att "slappt kopiera några av ens egna rader" (fult). Disney har ju ofta återanvänt visuella gags på ett sätt som känns mera som ett internt skämt än som lättja. Och Tarantino brukar ju gärna återbruka dialograder, både egna och andras.

Som kuriosa: här diskuteras de lagliga aspekterna av att återanvända egna rader:
http://writersrelief.com/blog/2013/01/reuse-phrases-from-your-own-work/Kommentera detta

  
  
     De nyssast besvarade frågornaRysk folksaga?
Mer plagiat!
Att plagiera sig själv...
Film på villovägar
Flygplan
Hur går ni tillväga?