russin.nu - vi tycker om film
Fråga till russin.nu

<< Tillbaka till listan

Hur går ni tillväga?
//Johan, 2013-07-28

Hej!

Jag tycker att ni skriver jättebra recensioner. Ni använder ett levande och målande språk och ni får ibland med fakta som kommer från andra källor än själva filmen. Så min fråga är hur ni gör när ni förbereder er för att skriva en recension? Har ni med er ett anteckningsblock när ni går på bio? Brukar ni läsa på Imdb innan ni börjar skriva för att hämta inspiration?Svar från redaktionen:

Anders Lindahl (2013-07-29)

Hej Johan, och tack för de vänliga orden!

För egen del har jag inget svar på din högst relevanta fråga som passar in på alla recensioner. En del filmer presenterar ju historiska fakta och annan info själv väldigt skickligt, vilket i och för sig gör att det kan vara extra viktigt att dubbelkolla fakta i efterhand. I andra fall kan filmupplevelsen bli bättre om man vet några intressanta raka fakta om vilka som gjort den eller om ämnet för filmen innan man ser den. Kommer spontant att tänka på "Andrej Rubljov". Så det är lite olika det där med förhandsresearch. Sedan har man förstås en tendens att se filmer på teman som intresserar en, vilket gör att man redan har en del förhandskunskap.

Men IMDB och andra källor med mycket *tyckande* aktar jag mig för så mycket jag kan innan jag har sett filmen och hunnit skriva ner åtminstone några tankar om vad jag själv tyckte. Det är ju lätt att låta sig påverkas om man redan "vet" att en film är usel eller fantastisk innan man ser den. (Ofta är det förstås omöjligt att missa förhandsbuzzet, men jag tycker principen är sund.)

Inga överraskningar där, säkert. Hoppas någon av di andre har mer spännande svar :-)Johan Lindahl (2013-07-30)

Hej Johan!

Tack för de vänliga synpunkterna. Sådant gillar vi alltid! Anteckningsblock på bio? Njae, av praktiska skäl brukar det sällan bli så. Det är för mörkt helt enkelt. Däremot har jag antecknat under exempelvis DVD-filmer ibland, men är inte säker på att det alltid leder till bättre kvalitet på texten. Mer detaljer från filmen kan fastna, men själva beskrivningen av upplevelsen kan förlora på det. Det skiljer sig en del från fall till fall. När det gäller biovisningar är det oftast en bra idé att skriva ner så mycket som möjligt strax efter och sedan bearbeta materialet och eventuellt lägga till fakta från just andra källor som du nämner, om det kan tillföra något. IMDb är ofta ett användbart hjälpmedel för att samla basfakta om vilka som medverkar och dylikt. När det gäller andras åsikter och diskussioner på olika forum är det inte alltid en fördel att fördjupa sig i sådana innan man själv sett en film och bildat sig en egen uppfattning. Men i vissa fall kan det vara sådana kontroverser som väcker ens eget intresse. Som sagt, det finns inte alltid en färdig mall att utgå från när man skriver en recension. Men några knep och återkommande rutiner kan vara bra att ha i ryggen. Allt går inte bara på ren inspiration i regel…Kommentera detta

  
  
     De nyssast besvarade frågornaRysk folksaga?
Mer plagiat!
Att plagiera sig själv...
Film på villovägar
Flygplan
Hur går ni tillväga?