russin.nu - vi tycker om film
Fråga till russin.nu

<< Tillbaka till listan

Film citat
//Johan, 2009-09-14

Hej!

Jag undrar om ni vet om det är lagligt att använda citat eller del av dialog från filmer om man till exempel skriver en bok? Det finns citat på Imdb.Svar från redaktionen:

Anders Lindahl (2009-09-16)

Hejsan Johan!

Det här ska inte ses som ett juridiskt insatt svar, eftersom dess författare inte är så vidare värst juridiskt insatt, men att citera andra i sina egna verk är något som lagparagraferna talar ganska luddigt om. Dels beror det på vad det är för sorts bok man skriver (fiction med lånade citat? en faktabok om en filmgenre?), dels hur mycket du citerar och i vilket syfte. En tryckt bok ska nog i alla fall inte jämställas med en webbsajt, även om de rent principiellt kan ha samma syfte och lönsamhetsmål.

När det gäller filmer, inte minst amerikanska sådana, är du säkert medveten om att det finns starka krafter som skyddar deras copyright och inte räds att hämta storsläggan när de så önskar. Så chansa inte här, är mitt råd.

Upphovsrättslagen säger bland annat att "Var och en får citera ur offentliggjorda verk i överensstämmelse med god sed och i den omfattning som motiveras av ändamålet."

Allt därefter är tolkningar. Men eftersom du nämner en bok som exempel finns det förstås expertis i ämnet hos förlagen.Kommentera detta

  
  
     De nyssast besvarade frågornaRysk folksaga?
Mer plagiat!
Att plagiera sig själv...
Film på villovägar
Flygplan
Hur går ni tillväga?