russin.nu - vi tycker om film
Fråga till russin.nu

<< Tillbaka till listan

80-talet bra filmdecennium
//Johan, 2007-03-28

Hej! Enligt min uppfattning gjordes det väldigt många bra filmer på 80-talet. De filmer som gjordes på 90-talet har inte alls samma kvalitet. Är det bara jag som tycker så?


Svar från redaktionen:

Anders Lindahl (2007-03-29)

Inte för att förringa 90-talet, men visst gjordes det en hel del bra filmer på 80-talet. Bli-vuxen-filmer och actionkomedier var de ju närmast experter på på den tiden. Upplysande eller fostrande dramer, som ändå inte kändes irriterande PK, som The Mission och Salvador hade ju folk verkligen kläm på också. Skräckkomedierna hade förstås också en helt annan charm, de var liksom roliga snarare än ironiska.

Men inte måste decennierna tävla! :-) Bra filmer dyker det ju upp i varje decennium, till och med det här.

/andersJohan Lindahl (2007-04-02)

Hmmm...finns redan ett bra svar publicerat, men jag tycker väl också att 1980-talet ofta underskattas både musikaliskt och filmiskt. Dock, även jag som var ung och påverkbar på den tiden måste medge att det gjordes en hel del ytligt krafs som numera nästan står som symboler för den perioden. För varje riktig pärla som ”Vittne till mord” eller ”Brazil” kan man tyvärr kontra med en "Top Gun” eller ”Rambo” som jämnar ut intrycken. Så, generellt vill jag inte hävda att det decenniet skulle vara helt överlägset det efterkommande. Men det är inte så underlägset 1970-talet som en del nostalgiker fått för sig heller...


Andreas Hallgren (2007-06-06)

Om åttiotalet var bättre eller sämre än något annat decennium kan man väl diskutera i all oändlighet. Vi blev i alla fall inspirerade av Johans fråga och har gjort en retrotripp sådär en tjugo år tillbaka i tiden. Under en hel vecka körde vi därför ett åttiotalstema på russin.nu med artiklar och recensioner. Det är bara att luta sig tillbaka i pastellfåtöljen och njuta.


Andreas Hallgren (2007-06-17)

Helt ovetenskapligt och inte på något vis "kliniskt bevisat" har vi kommit fram till att 80-talet var precis lagom medelbra.

Om man nu ska dra några slutsatser av att snittbetyget på recensionerna som publicerades under vår 80-talsvecka blev på öret exakt 3 russin, vill säga. Och det ska man nog inte...Kommentera detta

  
  
     De nyssast besvarade frågornaRysk folksaga?
Mer plagiat!
Att plagiera sig själv...
Film på villovägar
Flygplan
Hur går ni tillväga?