Mystic River (2003)

Osedvanligt mänskligt, på gott och ont

4 russin

Tre unga killar leker på gatan där de bor. Plötsligt stannar en bil med två personer som utger sig för att vara poliser. De tar med sig en av pojkarna och denna kidnappning kommer att i större eller mindre grad påverka hela livet för alla tre killarna. Tiotals år senare blir dottern till en av de tre mördad och när de återförenas på nytt ser vi vilka olika vägar deras liv har tagit och hur mycket ur det förflutna åter kommer upp till ytan.

"Mystic River" är en välskriven brottshistoria. Man tillåts gissa sig fram till vem som kan ha begått mordet och spänningen hålls uppe på ett gott sätt genom större delen av filmen. Men det är det personliga dramat som hela tiden står i förgrunden. Det är det som griper an, fängslar och engagerar. Vi får komma nära inpå livet på flera av huvudpersonerna och de ges möjlighet att växa i komplexitet på ett sätt som gör dem mänskliga i både positiv och negativ betydelse. Det låter enkelt, men det är nästan förvånansvärt hur ofta man som åskådare nöjer sig med fådimensionella karaktärer.

Den främsta anledningen till att dramat och karaktärerna fungerar så väl som de gör i "Mystic River" är en hel kavalkad av fantastiska skådespelare. Tim Robbins, för övrigt nästan alltid bra, gör ett stillsamt men väldigt övertygande porträtt av den bräcklige Dave. Marcia Gay Harden ("Pollock") imponerar också som Daves hustru Celeste; till en början mest bekymrad över makens tillstånd och sedan allt mer trängd och rädd för att hennes misstankar kan visa sig vara sanna.

Allra mest imponerande är dock Sean Penn som den mördade flickans far. Jimmy är en mångfacetterad karaktär, precis som alla människor men som man så sällan lyckas fästa på film. Han slits mellan sorgen över dottern, hatet mot förövaren, ansvaret för den övriga familjen, känsligheten och machismon. Jimmy är en karaktär som kanske är svår att tycka om, men som trots det stannar kvar länge efter filmens slut. Det finns så många skikt under ytan att man kan förstå, även om man inte sympatiserar med, karaktärens handlingar. Även många av de mindre rollerna i filmen bär på komplexa bakgrundshistorier vilket ytterligare förstärker det postiva helhetsintrycket.

Där "Mystic River" fallerar något är framåt slutet då brottsutredningen och gänghistorien får lite väl mycket utrymme. Vissa scener tenderar att bli lite väl klichéartade och åtminstone ena delen av upplösningen känns lite väl ofrånkomlig. Men som tidigare sagts är det egenligen inte den yttre utan den inre handlingen som är det intressanta i "Mystic River". Det är människoskildringen och de olika personernas sätt att ta sig an konflikter som bär upp hela filmen och som ger den dess välförtjänta fyra i betyg.

© Andreas Hallgren
2004-01-08


Det finns fler recensioner på den här. Läs mer >>

Sean Penn fick skäl att se lite gladare ut när han vann en Oscar för bästa manliga huvudroll i "Mystic River".

Originaltitel: Mystic River
USA, 2003
Regi: Clint Eastwood
Med: Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon, Laurence Fishburne, Marcia Gay Harden

Genre: Drama, Kriminalfilm, Thriller
Svensk biopremiär: 2003-10-31

Det finns 2 recensioner. Läs mer >>







     

Dela |