The Sum of All Fears (2002)

Spänning med en viss intelligensnivå

3 russin

... och efter Alec Baldwin och Harrison Ford kommer - Ben Affleck. Eller är det före - fast efter? Man kan bli villrådig. Affleck spelar alltså Jack Ryan, en karaktär skapad av Tom Clancy och hjälte i ett snart oräkneligt antal böcker (av vilka jag själv läst endast en). På film har Ryan dykt upp (bokstavligen) i "Jakten på röd oktober" (i Baldwins gestalt 1989) och sedan i två filmer med Ford; "Patrioter" och"Påtaglig fara". När Affleck tar över kappan är det av naturliga skäl en klart föryngrad världsfrälsare vi ser framför oss, särskilt i jämförelse med Ford. Men handlingen utspelas i så modern tid som möjligt. Förvirrande? Tänk inte på de tidigare filmerna så blir det lättare att koncentrera sig på handlingen.

1973 anfalls Israel av de då mindre goda grannarna Egypten och Syrien. Efter två dagar (av det som senare gått till rullorna som Yom Kippur-kriget) ser det illa ut för israelerna. Ett atombestyckat bombplan skickas iväg (för att ha i reserv om allt annat på marken slås ut, framstår det här) men kraschar i öknen. 29 år senare gräver några beduiner upp vad som verkar vara ett värdelöst skrotskal, men köparen ser strålande möjligheter och skriver snabbt upp värdet i nästa led på marknaden...

Simultant, efter en krishanteringsövning med USAs president, diskuteras vilka andra skurkar än ryssarna man rimligen kan använda i sådana tester.
- Vilka mer än de har 27 000 kärnvapen? undrar The prez.
- Det är den som har ETT sådant jag är orolig för, replikerar den vise rådgivaren Cabot från CIA.

När den mindre än kärnfriske ryske presidenten vacklar för sista gången kallas historikern Ryan in av Cabot för att analysera efterträdaren Nemerov, en man som Ryan skrivit en avhandling om något år tidigare. Är den nye ledaren en potentiell krigshetsare eller inte? President Fowlers rådgivare har en uppfattning - Ryan en annan, men lyssnar någon på honom? Redan där ekar det från "Jakten på röd oktober" och rädslan för den försvunna ryska u-båten med kärnladdningar ombord.

Berättarmodellen är bekant. Många grånade gentlemän i kostym (eller uniform) konfererar om världens vidare öden bakom lyckta dörrar, när de inte får viktiga mobilsamtal mitt under pågående fina middagar. Alltmedan andra mogna män konspirerar i lönndom och smider planer värdiga de gamla Bond-filmernas standardskurkar i SPECTRE. För att variera utbudet i bildramen en smula har Ryan i alla fall tilldelats en flickvän, som inte är ett blont bomnedslag utan en medicinstuderande brunett. Till att börja med vet hon ungefär lika litet om Ryans födkrok som Arnold Schwarzeneggers fru i "True Lies" - men några avbrutna myskvällar och inställda middagar senare, så...

Ryssarna i filmen spelas överlag av brittiska karaktärskådisar, men det har i alla fall filats en del på ryskan, särskilt av Ciáran Hinds i rollen som president Nemerov. För övrigt hinner filmmakarna med att uppfinna språket sydafrikanska, en bedrift så god som någon. Men begreppet afrikaans hade kanske tagit för lång tid att reda ut för den primära publiken - eller?

Clancys roman har förresten formatterats för film av Paul Attanasio, som förutom manus till filmer som "Skamgrepp", "Sphere" och "Donnie Brasco" skrivit stora delar av TV-serien "Uppdrag mord". Med andra ord förväntar jag mig en viss intelligensnivå inbyggd även här. Och det är heller ingen helt igenom korkad historia, trots att man får leva med klicheér som
- Vi har aldrig haft det här samtalet.
- Vilket samtal?
Attanasios inverkan kanske också förklarar varför staden Baltimore - där Uppdrag mord utspelas - har en så viktig roll i filmen.

(Varning i följande stycke kommer recensionens mest framträdande kvasifilosfiska inlägg).

Regissören å sin sida, mannen bakom datadeckaren "Sneakers", skruvar upp elementen kraftigt efter en timme. Då är det allvar. Världskrig hotar och Phil Alden Robinson ställer sakerna på sin spets. Jämfört med tidigare Clancy-filmatiseringar går man här ett steg längre, med eller utan medvetna stölder från andra filmer om terror, som "Svart söndag" till "The Rock", "Belägringen" och "Swordfish". Som titeln utlovar summan av all fruktan slår in samtidigt. Och helheten brukar ju bli större än summan av delarna, som den gamle tyskfranske tänkaren Emile Durkheim skulle ha sagt.

Det är en film som vill tas på allvar och inte sorteras in i facket lättvindiga konspirationsnojor eller action enkom för adrenalinets skull. Och det lyckas hyfsat, men inte utan friktion. Lite ogenomtänkt passerar man förbi flera svåra frågor på vägen och lämnar en del drabbade åt sitt öde. Men spänningen saknas inte och vi påminns om det ständiga hot vi lever med. Det räcker en bit.

Frågan är om blivande Mr Lopez (?), Ben Affleck, räcker till. Han vill mycket men har ingen riktig robust handlingskraft som den Harrison Ford (trots sin överårighet) visade i sina Ryan-roller. Eller den intellektuella karisman som Baldwin faktiskt lyckade få fram i "Jakten på röd oktober". Morgan Freeman (som Cabot) är däremot alltid ett säkert kort, liksom James Cromwell, här utmärkt som president Fowler. Liev Schreiber lever inte upp till Willem Dafoes insats som fältoperatören Clark i "Påtaglig fara", men är inte helt hopplös heller.

Mest intressant just när detta skrivs är annars de klara kopplingarna till den ökade skräcken för terrordåd och hotande militära interventioner från västmakterna i mellanöstern (i klartext krig) efter till synes misslyckade inspektioner av kärnvapen i Irak. Regi-Robinson & Co gör dock en synlig ansträngning att behålla en balans och inte förstärka den rena paranoian eller den ensidiga världsbild som amerikanerna - ofta på goda grunder - anklagas för att anbefalla oss andra. Hur mycket av den här filmen som var färdigställd före 11:e september 2001 har jag inte lyckats utreda. Men terroristerna här är enligt uppgift utbytta från bokens araber till neofascister av mestadels europeiskt ursprung. Och man vinnlägger sig om att visa intensiva överläggningar inte bara från USAs kriskabinett utan även det ryska. Hetlevrade hökar, mer moderata medlare och duvor(åtminstone relativt sätt), går lös på varandra i ett skräckscenario där ingen av oss verkligen vet hur vi skulle reagera med samma ansvar på våra axlar.

© Johan Lindahl
2003-02-20



Originaltitel: The Sum of All Fears
USA, 2002
Regi: Phil Alden Robinson
Med: Ben Affleck, Morgan Freeman, James Cromwell, Liev Schreiber, Philip Baker Hall, Alan Bates, Bridget Moynahan, Josef Sommer, Colm Feore, Ciarán Hinds, Ron Rifkin

Genre: Action, Thriller
Svensk biopremiär: 2002-09-20







     

Dela |