Geralds lek (2017)

Klaustrofobiskt kammarspel - King Size

3 russin

- I’m sorry but she's a little bit tied up at the moment.

Jo, den där gamla vitsen är väl använd vid det här laget. Och för Jessie blir det bokstavligt. Väldigt bokstavligt. I en kort introduktion får veta att maken Gerald och Jessie är på väg till sin stiliga stuga långt ute på vischan för att komma bort från vardagen och sätta lite sprätt på sexlivet. I konceptet ingår handklovar. Makens fantasi är dock lite mer aggressiv än vad hustrun tänkt sig och hon börjar bekymra sig för vart allt ska ta vägen. Och värre ska det bli. En plötslig hjärtattack och så är hon där fast, väldigt bokstavligt fast och ensam och isolerad.

Ensam och ensam. Redan tidigare har vi presenterats för en svulten hund. Vi vet att dörren till huset står öppen. Och akut vätskebrist kan snabbt sätta spår i en redan utsatt människas själsliv. ”Geralds lek” som bygger på en liten skrift av en Mr Stephen King (som jag fortfarande läst förargligt lite av men skaffat sig en svårslagen status som sofistikerad skräckmästare) är en berättelse som pendlar mellan olika fokus och kanske även genrer. Men den gör det ändå ganska bra. Framför allt är Carla Gugino kapabel att rulla ut allt register som krävs för att hålla igång en historia där hon framförallt agerar mot sig själv och sina egna hallucinationer. För efterhand blir det uppenbart att mycket av det som utspelas pågår inne i Jessies huvud. Vad är verkligt och vad är inte det i fysisk mening?

En liten film om överlevnadskonst, kan man kalla det. En berättelse om att bearbeta sina trauman, både de akuta och de i det förflutna. Och så lite lagom Stephen Kingsk blodsutgjutelse. Så himla småmysigt och subtilt hela vägen ska ni inte räkna med att det är. En kvinna utforskar sin inre värld och tar fram olika sidor av sig själv, samt konfronterar och konfronteras av sin döde make, spelad av en behärskat effektiv Bruce Greenwood, veteran från fler filmer än vad jag kan räkna upp just nu.

Barndomsupplevelsers betydelse. Hemligheter. Vad vi inte säger högt men tänker. Och hur stark vilja att att leva som vi egentligen har, något det är svårt att veta förrän situationen verkligen kräver radikala beslut. Allt detta är en del av paketet i en rysare med psykologiska dimensioner, mystik och möjliga övernaturliga drag som dock aldrig blir huvudsyftet, samt en del slafs och synligt smärtsamma processer.

Allt ska knytas ihop i slutskedet med en epilog som kanske är lite mer tillrättalagd än nödvändigt, men ändå tillför kött på benen. Ambitionen finns att åstadkomma något mer än bara spänning för stunden. Och i viss mån lyckas filmen med det också. Även om den främst kanske lyckas med att vara ett showcase för Gugino som hunnit vara med i en hel del produktioner av varierande kvalitet men här visar vilken dynamik man kan samla på sig genom erfarenhet och hårt arbete i en hård bransch. Om det blir några fina priser av det är en annan sak. ”Geralds lek” är en produktion direkt för Netflix, vilket inte alltid är en fördel i sådana celebra sammanhang.

© Johan Lindahl
2017-10-22


Det finns fler recensioner på den här. Läs mer >>
Foto: Intrepid Pictures/Netflix

Originaltitel: Gerald's Game
USA, 2017
Regi: Mike Flanagan
Med: Carla Gugino, Bruce Greenwood, Carel Struycken, Henry Thomas, Chiara Aurelia, Kate Siegel

Genre: Skräck, Thriller
Teman: Stephen King på vita duken

Det finns 2 recensioner. Läs mer >>


Ingår i följande teman


Stephen King på vita duken

     

Dela |