Låt den rätte komma in (2008)

Blood! Valour! Compassion!

4 russin

Det finns filmer som uppenbart visar på ett kunnande, eller i varje fall talang, men vars pretentioner och högstämda tonläge vida överstiger förmågan att verkligen kommunicera. Nu talar jag inte om ”Låt den rätte komma in” utan om kortfilmen ”Sibyllan”, välsignad av Dramatiska Institutet och visad som förfilm under Göteborgs filmfestival anno 2008. 19 minuters existentialism med inslag av blodgivning, jazz och monologer som inte leder någonstans. Roy Andersson-komplex, dödskult och inåtvänt antiprozac, troligen regisserat av några filmstudenter som mycket väl kan åstadkomma något värdefullt i framtiden om någon vågar spänna ögonen i dem och ge konstruktiv kritik.

Huvudfilmen har däremot något speciellt, något eget, något som inte enkelt kan sammanfattas men som berör och stannar kvar efteråt. Den har sina irriterande moment den också; scener som inte behövs alternativt pågår någon minut för länge. Men den är levande, spännande, konsekvent och faktiskt riktigt romantisk. Ni förstår alla att det handlar om vampyrer...

Oscar kallas Grisen. Han har sina plågoandar på skolan, bor i en dyster förort i början av 1980-talet. Tidsandan markeras med hjälp av Gyllene Tider, Secret Service, gott om snö på vintern (som det var på den tiden) samt inte minst ett mode som än så länge liknade en kvarleva från sent 1970-tal. Ungefär som jag själv antagligen klädde mig då, i tidiga tonår. Hela atmosfären är kort sagt ganska tröstlös.

Och det blir inte bättre av att Per Ragnar helt oprovocerat skär halsen av en stackare i skogen och börjar tappa honom på blod. Men varför? Det är nu som Oscar träffar en mystisk flicka i sin egen ålder, Eli. Hon känner inte kyla och klär sig därefter. Hon verkar inte gilla vanlig mat heller, men de dras till varandra, på grund av sina respektive utanförskap (ja, den här meningen är sponsrad och stadfäst av Alliansregeringens arbetsmarknadsavdelning). Livet på skolgården blir inte roligare. Men på fritiden förändras tillvaron för Oscar. Flickan är på något sätt både tillgiven och undanglidande. Och sakta rullas en historia upp som är djärv, gripande och inte helt förutsägbar. De små skavankerna, det som inledningsvis ser lite kantstött och tafatt ut, ger vika för en stadigt mer nervpressande mörk saga i modern tid.

Regissören Tomas Alfredson antyder i sin korta introduktion (före filmens andra festivalvisning) att inspelningen inte varit fullständigt enkel att genomföra, och mer än antyder att en frågestund efteråt förmodligen inte är vad de flesta kommer att vilja ha. Efteråt är det knappast heller klang och jubel i salongen utan snarare eftertänksamt mummel. Boken bakom av John Ajvide Lindqvist har jag inte läst, men han sägs ofta stå för något nytt i svensk litteratur. Efter det här anar jag att det kan stämma. Filmen kombinerar i alla fall egenskaper på ett sätt som hittills inte varit så vanligt hos oss. En genrefilm som inte låser sig vid regelsystem och lyckas bli allmängiltig. Den är definitivt inte för alla smaker och inte för de känsligaste (Socialstyrelsens brasklapp). Här används några av de mest avancerade make-up-effekterna jag tror mig ha sett i en svensk film.

Ungdomarna - unga ungdomar, i stort sett bara barn - i huvudrollerna måste ha handplockats med stor omsorg och Alfredson kan inte vara helt helt hopplös vad gäller personregi. Särskilt Lina Leandersson som den mångbottnade Eli är en naturbegåvning som aldrig spelar över, detta i en roll som också borde vara något av det mest påfrestande en så ung skådespelare i Sverige gått iland med. Så här ser vi ett svenskt drama med intensitet, igenkänningsfaktor och en del inälvor att ståta med. Trots mina små invändningar är det här underligt nog en film som gör mig hoppfull. Den har...guts.

© Johan Lindahl
2008-01-29

Källa: Göteborg Film Festival

Originaltitel: Låt den rätte komma in
Sverige, 2008
Regi: Tomas Alfredson
Med: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, Ika Nord, Peter Carlberg, Patrik Rydmark m fl

Genre: Drama, Romantik, Skräck
Svensk biopremiär: 2008-10-24
Hemmabio: 2009-03-04
Teman: GFF2008 Vampyrer

Relaterade artiklar
Decenniets bästa filmer (2000-2009)

Relaterat ur russinbloggen
2009-01-14: Guldbaggevinnare 2009
2010-06-15: De hundra bästa inte engelsk-språkiga filmerna


Ingår i följande teman


GFF2008

Vampyrer





     

Dela |