Säkerligen sevärt 2003

Några filmer att se fram emot, utvalda av Andreas Hallgren



Året som gått har varit ett rätt bra filmår, om än inte lysande. Det börjar nästan bli tradition vilka filmer som går upp på bio i slutet av året. Det ska vara en "Harry Potter", en "Sagan om Ringen" och gärna en del av "Stjänornas Krig"-sextetten. Under 2002 fick vi även en ny Bond-film, den tjugonde i ordningen, och med tillägg som "Black Hawk Down", "Minority Report" och "Spider-Man" borde de flestas sug efter storfilmer vara tillfredsställt.

Ett flertal riktigt bra filmer av det lite mindre slaget har också förgyllt våra biobesök under året: "Monster’s Ball", "Mulholland Drive", "Lilja 4-ever", "The Others", "Monsters Inc" och "From Hell" för att bara ta några exempel som alla är värda att såväl nämnas som ses igen.

Hur blir det då nästa år? Harry Potter-fans får tålmodigt vänta till 2004 för att se ”Fången från Azkaban” på film och den ”sista” Stjärnornas Krig-filmen kommer först 2005. Men det finns ändå en hel del att se fram emot och 2003 ser på pappret ut att blir ett rätt bra år.

Jag har helt på egen hand dristat mig att plocka ut 25 filmer som jag själv kommer att vänta på med spänning, antingen för att jag tror att de är bra eller för att jag helt enkelt vill veta hur de kommer att bli.


FILMPREMIÄRER 2003

Sagan om konungens återkomst
I december kommer den avslutande delen i ringen-triologin och sammanlagt nio timmar av storslaget äventyr intar rättmätigt sin plats i filmhistorien samtidigt som alla börjar fundera på vad Peter Jackson möjligtvis kan ta sig för efter ett projekt av den här överdådiga kalibern.

The Matrix 2 och 3
För tre år sedan kom en film som förändrade och fascinerade filmvärlden när bröderna Wachowski till synes från ingenstans visade upp "The Matrix". Sedan dess har vi väntat och 2003 bär med sig inte mindre än två uppföljare. Den 21 maj kommer "Matrix: Reloaded", där Neo och kompani får slåss för staden Zions överlevnad, och framåt hösten tycks det vara fullt krig på gång i "Matrix: Revolutions".

Terminator 3: Rise of the Machines
Mer science fiction och fler uppföljare blir det den 30 juni då Arnold, som han lovat så många gånger, kommer tillbaka i den tredje Terminator-filmen. John Connors liv är åter igen i fara då maskinerna skickar en kvinnlig robot med det smått sado-masochistiska namnet Terminatrix tillbaka i tiden för att ha ihjäl den stackars killen. Nick Stahl från In the Bedroom tar över rollen som John Connor efter Edward Furlong och norskfödda modellen Kristanna Loken ger kurvor åt den dödliga roboten.

Solaris
Steven Soderbergh ger sig också in i science fiction-genren med en filmatisering av den ryske författaren Stanislaw Lems bok ”Solaris”. Med George Clooney och Natascha McElhone (Ronin, The Truman Show) i huvudrollerna kan man anta att Soderberghs film kommer att skilja sig en hel del från Tarkovskis klassiker från 1972. Vilken av dem som är bäst kommer säkert filmkritikerna att upplysa om oss och den 14 mars kan man bilda sig en egen uppfattning i frågan.

Star Trek: Nemesis
I slutet av månaden mars är det också premiär för en rymdfilm med ett mindre kulturelitistiskt bagage, nämligen den tionde Star Trek-filmen. Traditionen bjuder att de jämna ordningsnumren i serien är de sevärda filmerna och de ska väl mycket till för att regissören Stuart Baird inte ska kunna övertrumfa den rökelseosande nionde filmen "Insurrection".

S1M0NE
Året inleds med en mer jordbunden science fiction-komedi där Al Pacino som filmregissören Taransky försöker rädda sin fallerande karriär med hjälp av en datorgenererad skådespelare. Idén verkar intressant och den 3 januari får vi se om regissören Andrew Niccol (Gattaca) håller vad synopsis lovar.

Gangs of New York
Den 17 januari lämnar vi framtiden för 1800-talets New York när det äntligen är premiär för Martin Scorseses mycket försenade "Gangs of New York". Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Liam Neeson och Cameron Diaz befinner sig i centrum av denna film om gängkrig och andra våldsamheter i de mindre bemedlade delarna av den framväxande staden New York. Trailern går just nu för fullt och det ser lovande ut så här långt.

League of Extraordinary Gentlemen
På 1800-talet utspelar sig även en udda superhjältefilm där allsköns fiktiva figurer beordras av drottning Victoria att kämpa mot en storskurk som vill ta över världen. Hur Alan Quartermain, Dorian Gray, Mina Harker, Tom Saywer och Kapten Nemo klarar skivan i denna filmatisering av en grafisk novell av Alan Moore ser vi den 3 oktober.

DareDevil
Fler tecknade superhjältar blir film i år. Den 28 mars är det dags för Ben Affleck att stänga ögonen och krypa i latexbyxorna när han gestaltar den blinde brottsbekämparen DareDevil.

X-men 2
Latex och läder står säkert även högst upp på inköpslistan för professor Xaviers elever på mutantskolan när de åter igen får kämpa lika mycket mot muterade elakingar som mot allmänhetens rädsla och avsky i Brian Singers uppföljare till "X-men" (2000). Den 2:a maj kommer den på bio och förhoppningsvis har den med sig lite med story än den första filmen, men man kan aldrig så noga veta.

Hulken
Med lite tur får vi också se vad som händer när Bruce Banner blir arg i Ang Lees filmatisering av "Hulken". Stor, grön och frenetiskt hoppande på husväggar kan vara ett tips. Eric Bana, Jennifer Connelly och Nick Nolte är med i rollistan men några uppgifter om när filmen kommer till Sverige finns det inte än.

Hero
Svärd och sandaler är favorittillbehören för hjältarna i Hero, som sägs vara ett äventyr i samma anda som Crouching Tiger, Hidden Dragon. Med Zhang Yimou i regissörsstolen och Jet Li, Maggie Cheung, Tony Leung och Zhang Ziyi i rollerna är det inte omöjligt att det faktiskt är så. Någon gång i mars bär det av på episka äventyr igen.

Shaolin Soccer
Kampsport blir det även i den underbart komiska Shaolin Soccer där kung fu, specialeffekter och fotbollsspelande blandas om vartannat. Vår recensent gav "Shaolin Soccer" fyra russin. Datum för denna premiär är ännu inte fastlagt.

Kill Bill
En del våldsamheter kan man nog också förvänta sig i november när Uma Thurman ska hämnas på sin make (David Carradine) som försökt mörda henne. Regissören till Kill Bill är nämligen en viss Quentin Tarantino som nu är tillbaka med sin första film sedan "Jackie Brown" (1997).

Texas Chainsaw Massacre
Ännu mer våld kan man tänka sig äga rum i denna nyinspelning av Motorågsmassakern. ”Mindre blod och mer thriller” läser jag i en beskrivning och ser återigen hur missuppfattad Tobe Hoopers film är när det gäller vad som är otäckt i den. Nyinspelningen är säkert en ny "The Haunting" (1999) men det ska ändå bli intressant att se hur den ter sig. Datum är inte bestämt ännu.

Bowling for Columbine
Våldets verklighet är något som dokumentärfilmaren Michael Moore tagit fasta på i sin nya film, som har premiär den 7 februari. Med sin annorlunda filmstil dyker Moore ner i amerikanernas förhållande till vapen och diskuterar bland andra med NRA:s förgrundsfigur, skådespelaren Charlton Heston.

28 dagar senare
Från regissören Danny Boyle (Trainspotting, The Beach) kommer något som ser ut att vara riktigt klassisk sci-fi-skräck. Ett virus förvandlar större delen av Storbritanniens befolkning till bindgalna mördare och de överlevande får kämpa både mot dem och mot tiden som rinner iväg. Antingen riktigt bra eller riktigt dåligt är nog det enda man kan säga just nu. (premiär 14 februari)

Spider
”Det enda som är värre än att förlora förståndet – är att återfå det.” Så lyder den något krystade taglinen för filmen "Spider" i fri översättning. Nämner man att regissören är en viss David Cronenberg verkar den ändå vettig på något konstigt sätt. Cronenberg gör bra eller intressanta eller riktigt usla filmer om vartannat och den 10 januari får vi reda på vilken av kategorierna han valt denna gång.

24 Hour Party People
Den 31 januari kommer Michael Winterbottoms film om Tony Wilson, skivbolaget Factory Records, Manchester, klubben La Hacienda och band som Joy Division, Happy Mondays och The Smiths. En och annan fantastisk låt kan man tänka sig ha smugits in på ljudspåret till denna film.

Punch Drunk Love
Inte hade jag väl trott att jag skulle få med en film där Adam Sandler spelar huvudrollen på denna lista. Men när han är i sällskap med Emily Watson och Philip Seymour Hoffman och regissören Paul Thomas Anderson (Magnolia) blir det nästan oundvikligt. "Punch Drunk Love" vann priset för Bästa regi vid Cannesfestivalen 2002 och den 14 mars ska det bli intressant att se om regissör Anderson blir den som får mig att ändra uppfattning om Sandlers kvaliteter som skådespelare.

Dogville
Lars von Trier experimenterar vidare i Dogville (premiär 5 september), som är historien om den stillsamma staden som skakas om när Grace (Nicole Kidman) kommer till staden.

It's All About Love
von Triers danska kollega Thomas Vinterberg (Festen) kommer även han med en ny film. It’s all about love är en romantisk framtidsthriller med Joaquin Phoenix och Claire Danes i huvudrollerna. I mars dyker den upp på biodukarna.

Kopps
Trailern som går på tv och bio just nu lovar gott och annat vore kanske inte att vänta när Josef Fares den 7 februari kommer med en ny komedi. En polisstation på landsorten är nedläggningshotad på grund av underbeläggning, men den låga brottsnivån är väl något som poliserna själva kan göra något åt?

En ny film av Kjell Grede
Kjell Grede har tidigare gjort filmer som "God afton, herr Wallenberg", "Hip Hip Hurra!" och "Hugo och Josefin" och med framstående skådespelare som Tuva Novotny, Shanti Rooney, Simon Norrthon och Örjan Ramberg kan denna filmatisering av en Torgny Lindgren-roman bli riktigt sevärd. Titeln arbetas det fortfarande på men tills premiären den 14 mars borde filmen väl heta något också.

Smala Sussie
Ulf Malmros är en av Sveriges mest intressanta filmregissörer, så en film av honom är alltid värd att se fram emot. Att det rör sig om en svensk gangsterkomedi med absurdistiska drag gör det inte sämre. Premiären blir någon gång i september - oktober.

© Andreas Hallgren
2002-12-29






     

Dela |