Dokumentärfilmer då?

Anders tipsar om sevärda dokumentärfilmer som visas på GFF 2002.


Efter envisa påtryckningar från mäktiga filmkrafter i Göteborg tar vi på russin.nu upp en förbisedd sorts film: dokumentärfilmen. Dokumentärfilmer är ju också filmer, bara lite sannare för det mesta. På GFF visas ett stort antal dokumentärer, de flesta långfilmslånga. Mot bakgrund av cool inside-information och avancerad research dristar sig Anders till att rekommendera några filmer som han inte sett:


The Time of the Titans
Edgar Hagen

En film om gamla gubbar som besöker en damm. Wohoo? Jo, kanske, faktiskt. Grand Dixence i Schweiz är en de största konstruktioner som skapats av människor. Hundratals kilometer tunnlar genom bergen förser dammen med vatten från de omgivande glaciärerna. I filmen återvänder ett gäng av de arbetare som skapade detta kolossala bygge, för att minnas och berätta historier. Verkar mäktigt.


Elsewhere
Nikolaus Geyrhalter

Vissa dokumentärfilmare är extra ambitiösa. Geyrhalter tillbringade för ett par år sedan en osunt lång tid utanför Tjernobyl för sin film Pripyat, 1999. Här har han och hans team under år 2000 rest runt till 12 olika platser i världen för att se hur det är där. Platser som du förmodligen aldrig skulle komma på tanken att semestra på. De tjugo minuter långa filmerna klockar tillsammans in på fyra timmar, som visas i ett svep. Res runt i världen från biostolen!


The Crossing
Sebastien Lifshitz

Family
Phie Ambo-Nielsen och Sami Martin Saif

Två filmer ur det personliga perspektivet, om att leta efter en pappa som man aldrig eller knappt träffat. Sebastien Lifshitz har följt sin vän Stephane när han reser till USA på jakt efter sin far, med några få ledtrådar till hands: faderns namn, födelsedatum, längd och yrke. Phie Ambo-Nielsen och Sami Martin Saif har gjort en film om hur Sami, efter en serie personliga tragedier, ger sig av för att hitta sin far, som försvann när han var mycket ung.


Lottodrömmar
Maria Södahl

Norska Maria Södahl har gjort en film om hur folk använder pengar de vunnit på lotteri. Hon blev närmast förnärmad över de triviala saker som skandinaver i allmänhet verkade spendera sin nya förmögenhet på och reste runt för att se om det var likadant överallt. Filmen visas tillsammans med finska Car Bonus, en annan nordisk titt på drömmen om den lättförtjänta lyckan.


Domestic Violence
Frederick Wiseman

Dokumentärfilmarlegenden Frederick Wisemann har gjort en drygt tre timmar lång film om våld i hemmet, om hur poliserna arbetar med problemet och om det viktigaste härbärget i Tampa, Florida, för kvinnor som flytt från outhärdliga hemförhållanden.


Sobibor, October 14, 1943, 4 pm
Claude Lanzmann

Datumet i titeln är tidpunkten för det enda framgångsrika upproret i ett av nazisternas förintelseläger. Claude Lanzmann, känd för Shoah, en mycket lång dokumentär om förintelsen, tar här fasta på en specifik händelse under den tiden.


The Angry Eye
Susan Golenbock, William Talmadge, Denis O'Keefe

Tre filmare har följt Jane Elliott under ett av hennes berömda klassrumsexperiment, där blåögda elever under några timmar behandlas som andra klassens medborgare och utsätts för samma sorts rasistiska behandling som deras färgade klasskamrater dagligen upplever. Elliott började med denna omskakande och uppmärksammade form av diskriminerings-tankeställare dagen efter mordet på Martin Luther King Jr och menar att det är lika viktigt nu som då. Filmen klipper mellan scener i klassrummet och samtalen med de skakade eleverna efteråt.


Culture Jam
Jill Sharpe

Culture Jamming är en slags guerillarörelse som fredligt och ofta komiskt "krigar" mot de stora företagens reklamkampanjer. Med udda medel försöker man ställa kritiska frågor kring exempelvis barnarbete. En vass men lite roligare dokumentär, om man är sugen på något sant men mindre känslomässigt uppslitande.

© Anders Lindahl
2002-01-19

Affisch: Dan Wolgers
Göteborg Film Festival 2002

Dela |

Teman: GFF2002







     

Dela |